Photo story 3 för windows.

Vad är Photo Story för ett sorts program? Jo, med programmet kan du skapa bildspel med dina digitala foton. Med en enda klickning kan du retuschera, beskära eller rotera bilderna. Lägg på häpnadsväckande specialeffekter, bakgrundsmusik och din egen berättarröst till dina fotoberättelser. Gör dem sedan personliga med rubriker och bildtexter. Genom att filerna är så små är det lätt att skicka fotoberättelserna i ett e-postmeddelande. Titta på dem på en TV-skärm, en dator eller en Windows Mobile-baserad bärbar enhet.
Det finns flera hemsidor som tillhandahåller gratis nedladdning av Photo Story 3 så det lättaste sättet är att helt enkelt söka på google efter en av sidorna.
Skriv in photostory 3 så dyker det genast upp en hel del alternativ och du kan välja det som verkar lämpligast för just ditt operativsystem.
Ett annat sätt är att direkt gå till www.microsoft.se och där på sidan söka efter Photo Story.

Jag ska nu visa några av alla de funktioner som finns i Photo Story. När du startar programmet för första gången möts du av följande sida där du har tre alternativ att välja mellan. Du kan antingen starta en ny berättelse, redigera en berättelse som du redan påbörjat eller låta programmet att spela upp en av dina redan skapade berättelser.

bild.jpg


Om du väljer alternativet spela upp en berättelse hamnar du på en sida där du ser de berättelser som du redan skapat och du kan här välja vilken berättelse som du vill att Photo Story ska spela upp. Alternativet redigera ett projekt använder du när du redan har en pågående berättelse som du vill arbeta vidare med.

Välj nu alternativet – starta en ny berättelse och klicka på nästa.


Importera och arrangera dina bilder

Du kommer nu till sidan som heter Importera och arrangera dina bilder. Här finns det två olika sätt att gå tillväga för att lägga in bilder i programmet. Du kan antingen klicka på knappen som heter
”importera bilder” och på så sätt leta bland dina bilder och välja vilken du vill importera till programmet. Du kan också välja att öppna mappen direkt där dina bilder finns, välja den bild som du vill starta med och sedan helt enkelt dra den bilden in i programmet genom att ta tag i bilden, hålla nere vänster musknapp och dra bilden till programfönstret och släppa den där.
bild4.jpg

När du lägger till bilder i fönstrer hamnar de samtidigt i en bildlinje längst ner i programmet. Den bild som är blåmarkerad är den bild som finns i fönstret till vänster och det är den bild som du kan arbeta med.
bild3.jpg
Glöm inte att spara! Gör det redan nu genom att klicka på knappen spara projekt. Döp din Photo Story till ett namn du tycker passar bra och placera filen någonstans på datorn där du lätt kan hitta den. Programmet sparar din fil i formatet .wp3.

Att redigera dina bilder


När du lagt in de bilder som du vill arbeta med i Photo Story har du möjlighet att redigera dom i programmet.
Du kan redigera och förbättra bilderna på olika sätt, t.ex. genom att:
  • Korrigera färgnivåer.
  • Korrigera röda ögon.
  • Korrigera kontrast.
  • Rotera bilden med- och moturs.
  • Beskära bilden manuellt.
  • Ta bort svarta kanter och beskära bilderna automatiskt.
  • Lägga till effekter som förändrar bilden, t.ex. Svartvitt.

Jag tänker inte gå in mer på hur du redigerar bilder utan jag tycker att du själv ska pröva och se vad varje funktion gör med din bild. Det du gör med din bild i Photo Story ändrar inte orginalet som du har sparat i din dator. Så du kan lugnt pröva dig igenom funktionerna. Tycker du att det inte blev bättre kan du alltid ta bort din bild och starta om genom att lägga till samma bild i programmet igen.
Photo Story visar vilka bilder du redigerat genom att markera just den eller de med en symbol under just den bilden.
En annan smart funktion i Photo Story är att du på ett enkelt sätt kan arrangera din bildlinje som du själv vill. Du kanske tyckte att dina bilder hamnade i fel ordning när du la in dom i programmet. Då kan du bara ta tag i en bild, hålla nere musknappen och dra bilden längs bildlinjen dit du vill att den ska vara och släppa den där.

Lägga till en titel till bilderna

Efter att du klickat på nästa kommer du till sidan där du kan välja att lägga till en titel till din Photo Story berättelse. Texten du skriver in i rutan till vänster kommer att hamna på den bilden som visas i fönstret i din berättelse. Du kan välja om du vill ha bara en titel på första bilden eller om du vill skriva in något på varje bild i hela berättelsen. Det gör du genom att markera bilderna i bildlinjen. Här kan du också lägga till olika effekter till bilderna. Pröva! Och se om du hittar något som förbättrar din bild. Du kan alltid gå tillbaka och ta bort den effekt du valt.

bild5.jpg


Spela in en berättarröst till bilderna och anpassa rörelserna

När du nu har lagt in, redigerat dina bilder och lagt in eventuell text så har det blivit dags att bestämma hur länge varje bild ska visas och spela in en berättarröst till bilderna. I Photo Story kan du bestämma hur länge varje bild ska visas och det gör du genom att klicka på knappen ”anpassa rörelse”. Där kan du också bestämma hur rörelsen ska vara i själva bilden och hur övergångarna ska vara mellan bilderna. Här får du prova dig fram vad du anser vara bäst för just ditt projekt. Om du inte gör några egna inställningar så kommer programmet att visa varje bild i 5 sekunder. Genom att klicka på knappen ”förhandsgranska” så kan du se hur resultatet blev.
bild6.jpg

När du är nöjd med dina inställningar och hur bilderna skiftar plats har det blivit dags att spela en berättarröst. Klicka först på knappen med en mikrofon. Där gör du inställningar för just din mikrofon och vilken inspelningsvolym du vill ha. Efter det kan du börja använda dig av fönstret till höger till att skriva in stödord för det du ska säga. Du kan skriva stödord till varje bild som automatiskt sparas och visas i vänstra fönstret. När du spelar in bestämmer du själv hur mycket du vill berätta om varje bild. När du är klar med bild 1 klickar du bara på nästa bild med musen och det du då spelar in kommer att kopplas till den bilden. Det kan ta ett tag innan du blir helt nöjd med resultatet men du kan alltid ta bort och göra en ny inspelning genom att klicka på knappen ”ta bort berättarröst”. För varje inspelning på en bild som du gör dyker en symbol upp i form av en pratbubbla vilket gör det lätt att se vilka bilder som har en inspelning kopplad till sig.

När du är nöjd med din inspelning klickar du bara på nästa och kommer till sidan för bakgrundsmusik.

Glöm inte att spara då och då!

Lägga till bakgrundsmusik

På sidan med bakgrundsmusik har du möjlighet att använda de musikfiler som följer med programmet. Då klickar du på knappen ”skapa musik”. Här kan du välja vilken genre och musikstil som du tycker passar bäst till just din berättelse. Då kan också justera tempot på musiken. Om du vill ha olika sorters musik till olika bilder så markerar du bara den bild där du vill att musiken ska starta och väljer den musik som du vill ha. Programmet ser automatiskt till att den första musiken slutar och den nya tar vid.
Även här är det du som bestämmer vad som passar bäst till just din berättelse. Är du inte nöjd med ditt musikval är det bara att klicka på knappen ”ta bort musik”.
bild8.jpg
Du kan också använda musik som du själv har gjort eller använda musik som någon annan gjort. Tänk bara på att mycket av den musiken är upphovsrättsskyddad och får inte användas utan tillstånd från kompositören.
På multimediabyråns hemsida; www.multimedia.skolverket.se finns musik som är fri att använda.
Där kan du ladda ner musik som du vill använda i din berättelse. För att importera musikfilen in i photo Story klickar du på knappen välj musik och letar reda på musikfilen. Tänk på att musiken kopplas till den bild som du har markerat.

När du är klar så klickar du på förhandsgranska för att se din färdiga berättelse med bilder, berättarröst och musik.

Spara din berättelse

Nu är det dags att spara ner din berättelse i ett det format som du själv tycker passar bäst.
Du kan välja att spara den som en .wmv-fil (windows media video) som ger dig möjlighet att visa den på datorn. Du har också valet att spara ner den för att kunna skicka den med e-post. Photo Story minskar då storleken på filen så den inte blir så stor.
Du kan också välja om du vill spara den för att spelas upp på en mobiltelefon eller en surfplatta.
bild9.jpg
När du gjort det val som du tycker passar bäst är det bara att klicka på ”nästa” och låta programmet spara din berättelse. Sedan är det klart och du kan nu njuta av din alldeles egna Photo Story-film.